Kerst 2020

In mijn studententijd, lang voor het mobiele telefoontijdperk, werkte ik in de vakanties met heel veel plezier op campings. Op een van die campings had ik een gesprek met de directeur/beheerder over kerstmis. Omdat hij het bedrijf niet onbeheerd kon achterlaten, had hij al vele jaren met zijn gezin geen kerst kunnen vieren met familie buiten de camping, hoewel de camping in de winter gesloten was. Ik heb die winter twee weken intrek genomen in een vakantiebungalow om op het bedrijf te passen.

Gedurende die twee weken kwamen veel vrienden een paar dagen op bezoek, maar met Kerst en Oud & Nieuw zat ik alleen met de honden, geiten en kippen afgelegen tussen de Friese meren. Zowel in de kerstnacht als in de nieuwjaarsnacht heb ik midden in de heldere vriesnacht een wandeling gemaakt door de weilanden, die bedekt waren met dun laagje sneeuw. Iedere stap kraakte, en er stonden duizenden heldere sterren aan de hemel. Met kerst kon ik ver weg de kerkklokken horen. In de Nieuwjaarsnacht, zag ik hier en daar een handjevol vuurpijlen met
zachte plofjes de lucht in gaan boven de dorpen aan de horizon. Die wereld leek, gezien vanuit dat weiland ver weg, vreemd en kunstmatig. Rare en bizarre gewoontes van de mensheid, stammend uit een ver verleden. Terwijl ik in stilte midden in een weiland een vallende ster zag en mij geborgen en een voelde met de natuur, vierden anderen kerst en oud & nieuw in grote groepen met zingen en vuurwerk. Ik was weliswaar alleen die kerst, maar ik was verre van eenzaam. Het was een hele leerzame kerst, die ik nooit zal vergeten. Het waren feestdagen waarin ik voelde wat er echt toe doet.

Er resten ons nu nog maar een paar dagen tot de kerst en vervolgens oud & nieuw. Bijna iedereen heeft haast om afstand te nemen van 2020, dat jaar zo ver mogelijk achter zich te laten, en zo mogelijk te vergeten. Maar eerst
komt er nog een ‘stille’ kerst. Maar wel een kerst vol hoop voor het nieuwe jaar, een kerst met licht aan het eind van de tunnel. Koester dat licht, vind geborgenheid in de natuur, waar wij een deel van zijn, en wacht geduldig totdat de wereld om ons heen weer gezond is.

Ik wens iedereen zinvolle kerstdagen en een hoopvol en gezond 2021!


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Kerst 2020

Het is weer voorbij die mooie zomer

Smeltweer

Schrijfkriebels

Tweesprong?

Voor de vrede