Ontmaskering

Nog even, en dan zou corona flink op zijn retour moeten zijn. Dan laten we, als het goed is, langzaam die vervelende tijd van quarantaines, isolatie en afstand achter ons. Dan komt ook de tijd van de ontmaskering. Dan mogen overal de mondmaskers af, en kunnen we elkaar weer in het gezicht kijken. Dan kunnen we zien hoeveel rimpels we erbij hebben gekregen, of misschien wel hoe we ontwend zijn om ons op te maken.

Maar dan zal ook blijken of we iets hebben geleerd van de maskerade van het afgelopen jaar. Gaan we dan nog steeds massaal op vakantie naar verre oorden om aapjes te kijken, of om op een strand te liggen? Blijven we meer thuiswerken? Gaan we beter voor elkaar en voor de natuur zorgen? Behouden we een hogere standaard van hygiëne dan voorheen? Gaan we vaker naar elkaar glimlachen? Gaan we elkaar vaker gedag zeggen?

Of gaan we op dezelfde voet verder, zonder nadenken? Blijven we het principe van ‘de winst heiligt de middelen’ aanhangen? Blijven we de natuur verslindende consumptiemaatschappij in stand houden? Blijven we kinderen
belagen met reclame voor snoep, en zo de basis leggen voor een ongezonde levenswijze?

Naast de ontmaskering van onze gezichten, zal er op die manier ook een ontmaskering zijn van waar we als maatschappij en mensheid staan. Gaan we er voor zorgen om beter voorbereid te zijn op een volgend virus, dat zonder twijfel vroeg of laat de kop opsteekt? Kunnen we weer met elkaar verbinden als gevaccineerden en antivaxers, of als superspreaders en kwetsbaren? Of kabbelen, kibbelen en kakelen we gewoon verder als voorheen? Gaat iedereen mij nog wel herkennen zonder mondkapje, of erger nog, ga ik iedereen nog herkennen. Kan ik nog wennen aan drukte? Kan ik volgend jaar nog met een mondkapje op een bank binnenlopen zonder gearresteerd te worden?

De tijd zal het leren.

Hoewel ik nauwelijks aan schrijven ben toegekomen afgelopen winter, heb ik veel werk gedaan rond het huis en in de tuin. In mijn hoofd heeft het schrijven echter niet stilgestaan, maar is het verhaal voor mijn volgende boek alleen nog maar verder gegroeid. Nu maar hopen, dat ik in de zomer ook wat tijd ga vinden om het verder op te schrijven.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Ontmaskering

Het is weer voorbij die mooie zomer

Smeltweer

Schrijfkriebels

Tweesprong?

Voor de vrede