Draagplicht

Nederlands is een moeilijke taal en Nederlanders maken het er niet makkelijker op. Het lijkt in Nederland een nationale sport te zijn van de ene helft van de bevolking om woorden en uitspraken te verzinnen, die de andere helft van de bevolking niet begrijpt. Vooral als er iets nieuws gebeurt in het land, ontstaan woorden als zeilmeisje, roetveegpiet, terror oehoe, enz.

De laatste nieuwe vondst, die ik hoorde was 'draagplicht'. Omdat de woorden draagzak, draagtijd, draagdoek en draagmoeder allemaal gerelateerd zijn aan zwangerschap en babies, zal draagplicht hier ook wel mee te maken hebben, en dus verplichte zwangerschap betekenen. Maar nee, dat is niet zo; zonder dat het woord mondkapje in de zin wordt gebruikt, gaat het plots wel over mondkapjes. En dan blijkt ineens, dat midden in een crisissituatie, wanneer duidelijke communicatie het hardst nodig is, de ene helft van de Nederlandse bevolking niet kan communiceren met de andere helft.
Ook bewindslieden doen hier graag aan mee. Het lijkt vaak, dat het voor het ego belangrijker is geschiedenis te schrijven met creatief woordgebruik, dan met helder beleid en heldere communicatie.

Nu moet het virus er uit gehamerd worden!? Ik vraag mij af of inwoners van Nederland met een taalachterstand snappen waar dat over gaat. Vrij grote kans, dat een flink aantal in die groep, er geen hout van snapt. Ik ben bang, dat dit probleem in de nabije toekomst nog erger wordt, als ik kijk naar de ontlezing en taalachterstand van de jeugd.

Ik denk dat het hoog tijd is, dat we ophouden met linguistisch geswaffel, en gewoon zeggen waar
het om gaat en waar het op het staat. “Blijf zo veel mogelijk binnen en houd het virus buiten de deur.” is veel duidelijker. Kunnen we met elkaar afspreken, dat we op onze woorden gaan letten, dat we stoppen met verwarrende boodschappen, dat we ons best gaan doen om duidelijk te zijn.

En als kinderboekenschrijver hoop ik zelf het goede voorbeeld te geven.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties



Vogelvrij

Unfinished business

Een hoop te doen

Jeroen, poep aan je schoen!

Aan de andere kant